Intervaltraining voor hardlopers, wielrenners, skeeleraars en schaatsers

Intervaltraining is 1 van de meest effectieve vormen van trainen. Gedurende een intervaltraining wordt er in korte tijd veel energie geleverd door periodes van grote inspanning af te wisselen met periodes waarin de sporter weinig inspanning hoeft te leveren. Zeker voor hardlopers, wielrenners, skeeleraars en schaatsers is intervaltraining een trainingsvorm die niet in het standaard trainingsprogramma mag ontbreken.

Waarom is intervaltraining zo belangrijk?

Het belang van intervaltraining wordt vaak ten onrechte onderschat. Juist voor sporters die sporten beoefenen waarbij gedurende een langere periode inspanning geleverd moet worden is intervaltraining van belang. Door in intervallen te trainen leert het lichaam (en het hart) zich na een hoge inspanning snel te herstellen. Hierdoor wordt de algehele conditie beter, waardoor tijdens een inspanning op een gelijkmatig tempo er een betere prestatie geleverd kan worden. Iets wat voor sporters uiteraard erg belangrijk is.

Hoe kan intervaltraining worden beoefend?

Intervaltraining kan bijvoorbeeld beoefend worden door gebruik te maken van een apparaat met speciale intervalprogramma’s of kan tijdens de reguliere uitoefening van de sport in het schema worden toegepast.

Speciale internetprogramma’s op bijvoorbeeld hometrainers kunnen gebruikt worden om deze speciale trainingsvorm goed toe te kunnen passen. Hierbij is het wel belangrijk dat de hometrainer daadwerkelijk over verscheidene programma’s met een interval beschikt. De keuze voor een hometrainer (zie; hier) die beschikt over intervalprogramma’s is dus van essentieel belang om deze vorm van trainen uit te kunnen oefenen op een hometrainer.

Wat zijn de voordelen?

Voor een sporter is het belangrijk om zijn programma regelmatig te variƫren. Voor veel topsporters zal dit niet iets nieuws zijn. Recreatieve sporters kunnen hier echter wel wat van leren. Vaak zijn zij juist degene die telkens op hetzelfde tempo trainen.

Het lichaam heeft baat bij een afwisseling van trainingsvarianten. Een afwisseling van een intervaltraining met een training waarin in constant tempo getraind wordt is daarom het meest effectief.

Tijdens de intervaltraining zelf wordt het lichaam erop getraind om zich na een periode van zeer intensieve inspanning snel te kunnen herstellen. Hierna wordt opnieuw een periode gestart waarin het tempo van de training wordt opgevoerd. Door dit gedurende een periode van 30 tot 60 minuten te herhalen wordt het lichaam getraind om steeds sneller te kunnen herstellen.

HIIT training

Een variant op de intervaltraining is de HIIT training. Dit is een vorm van intervaltraining die ‘overgewaaid’ is vanuit Amerika. Tijdens een HITT training worden de verschillende spiergroepen continue en in veel gevallen tegelijkertijd ‘belast’. Uiteraard volgt tussendoor steeds wel een periode van rust.

De HIIT training is in Nederland misschien wel 1 van de meest bekende vormen van intervaltraining. Dit heeft ook te maken met het commerciƫle aspect van deze trainingsvorm. Er wordt namelijk vrij veel reclame voor gemaakt bij sportschoolhouders om deze vorm van trainen in hun lespakket op te nemen.

Welke vorm van intervaltraining er ook toegepast wordt, het is voor elke sporter van belang om eens in de zoveel tijd een dergelijke trainingsvorm in zijn standaard trainingsschema op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *