De loopband gebruiken voor Marathon training

Het trainen voor een marathon is al zwaar genoeg. Urenlang door weer en wind trainen voor die ene dag. Om je pijn te verlichten kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen zoals de loopband.

Sinds kort maak ook ik gebruik van een loopband. Na het kopen van de naar mijns inziens beste hardloopband ben ik er direct op gaan trainen voor mijn marathon. Misschien denk je nu wel; ‘waarom zou ik gebruik maken van een loopband, buiten hardlopen is toch veel leuker?’.

Op zich snap ik die reactie heel goed. Buiten lopen is ook veel leuker als lopen op de loopband. Echter heeft het gebruik van een loopband ter voorbereiding op de marathon zeker zo zijn voordelen ten opzichte van buiten lopen.

De voordelen hiervan zijn onder andere;

  • Het gebruik van een hardloopband is veel preciezer
  • Geen last van weersinvloeden
  • Volledige controle over de snelheid

Het gebruik van loopbanden is preciezerloopband

Het belangrijkste voordeel van het trainen op een hardloopband is dat je precies vast kunt stellen; hoe lang je loopt, hoe ver je loopt en of je met een hellingsniveau loopt. Oftewel, je volledige training is controleerbaar.

Je zult er wel rekening mee moeten houden dat niet alle loopbanden even precies zijn. Bij het kopen van loopbanden zul je altijd goed moeten letten op de kwaliteit. Zo weet je zeker dat de loopband die je aanschaft ook een precieze weergave kan geven van je trainingsgegevens.

Constant tempo

Als je buiten aan het trainen bent voor de marathon dan is het onvermijdbaar dat je niet constant op het tempo loopt waarin je graag wilt lopen. Op een hardloopband kun je dit natuurlijk helemaal instellen. De machine denkt voor jou, het enigste wat je hoeft te doen is vanzelfsprekend het hardlopen zelf.

Zeker als je van plan bent om binnen een bepaalde tijd te finishen is het trainen op loopbanden ideaal. Je kunt afhankelijk van je streeftijd het apparaat zo instellen dat je precies op het goed tempo loopt.

Boston Marathon RunnersNatuurlijk hoef je niet direct 42 kilometer te lopen. Dit is sowieso niet aan te raden. Je kunt naar mijn idee, afhankelijk van je niveau, beter in totaal 10 tot 20 kilometer hardlopen met je gewenste ‘finishtijd als snelheid’. Gebruik altijd een goed trainingsschema!

Weersinvloeden

Zeker in de winter zijn weersinvloeden een belangrijke reden die ervoor kunnen zorgen dat je je doelen niet of moeilijker kunt behalen. Ik maak mijzelf nooit zo druk om regen..

Naar mijn idee moet je ook gewoon als het regent gaan lopen, maar sneeuw of ijzel is een ander verhaal. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om dan te gaan lopen, aangezien je als je uitglijd al snel geblesseerd kan raken.

Blessures

Daarnaast kan de kou zorgen voor blessures waar je niet zo snel meer vanaf komt. Zeker aan het begin van je training is de kou gevaarlijk voor je spieren. Als je spieren koud zijn raak je namelijk sneller geblesseerd.

Misschien overbodig om te vermelden, maar ik doe het toch ;). Van weersinvloeden heb je natuurlijk totaal geen last als je op de loopband aan het trainen bent voor de ultieme uitdaging; de marathon.

1222

Controle over de snelheid

Zoals gezegd is het lopen op een loopband preciezer. Het grootste voordeel hiervan is dat je volledige controle hebt over de snelheid. Iets wat je goed kan gebruiken voor je marathon training.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik mamarathonlopersken van een intervalprogramma. Dit kan buiten ook, echter is de kans groot dat je de controle over de snelheid al snel verliest.

De controle over de snelheid is misschien wel het grootste voordeel van het trainen op de loopband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *