New York Marathon van 2015

Op 1 november 2015 is het weer zo ver. De New York Marathon van 2015 staat op het punt van beginnen. Aan dit hardloopevenement doen jaarlijks meer dan 50.000 mensen mee. Daarmee is het een van de grootste en vooral meest populaire hardloopevenement ter wereld.

Zelf heb ik, zoals je kunt lezen op de ‘over ons‘ pagina, al een keer meegedaan aan de marathon van Rotterdam. Dit valt natuurlijk in het niet tegen de marathon van New York ;)!

hardlopen city

Geschiedenis van de Marathon

Het evenement is begonnen in 1970. In dat jaar deden er slechts 127 mensen mee aan de marathon. Minder dan de helft van de deelnemers is uiteindelijk gefinisht. Slechts 55 mannen kwamen uiteindelijk over de finishlijn. De marathon werd destijds nog niet gehouden in de straten van New York. In het startjaar werd de marathon in zijn geheel gelopen in het ‘Central Parc’.hardlopen foto 1

6 jaar later werd er door het bestuur besloten om de marathon op de straten van New York plaats te laten vinden. In 1976 deden er in totaal 2090 mensen mee aan de marathon. Sindsdien is het evenement elk jaar populairder geworden. En zoals gezegd doen er nu elk jaar meer dan 50.000 mensen mee.

Ook is het evenement geliefd onder de toeschouwers. Elk jaar moedigen er meer dan 2 miljoen mensen de hardlopers aan.

Hoe kun je meedoen met de marathon?

Om mee te mogen doen aan de marathon (ja, wat dat betreft is het echt een voorrecht) zijn er strikte inschrijvingsregels. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen aan een loting. Als je geluk hebt kun je dan voor een paar honderd euro meedoen. Uiteraard zul je zelf je verblijf en vlucht nog moeten betalen. Als je drie keer pech hebt en niet wordt uitgeloot voor de New York City Marathon wordt je de vierde keer automatisch uitgenodigd. Wat dat betreft is het wel een goed systeem.

marathon fotoAls New Yorker zelf zijn de toelatingseisen nog strikter, ook al zou je dat natuurlijk niet verwachten. Om als inwoner van New York zelf mee te mogen doen zul je eerst meer dan 10 voorwedstrijden moeten hebben uitgelopen om überhaupt mee te mogen doen. Wat dat betreft zijn de toelatingseisen dus vrij strikt.

Een andere manier om mee te mogen doen aan de marathon is door het sponsoren van een goed doel. Naar mijn idee is dit een vrij rare manier om je ticket te bemachtigen aangezien je dan op die manier vrij gemakkelijk mee kunt doen. Het enigste wat je nodig hebt is een zak met geld. Voor een paar duizend euro kun je organisaties als Amnesty International steunen met als tegenprestatie een ticket voor de marathon.

Het steunen van een goed doel is natuurlijk heel nobel. Alleen is het wel wrang dat mensen met genoeg geld zich op die manier kunnen verzekeren van een ticket, terwijl minder gefortuneerde mensen als ze pech hebben jarenlang moeten wachten voordat ze mee kunnen doen aan de marathon. Het is daarom ook de vraag of dit zo moet blijven. Persoonlijk had ik het liever anders gezien. Bijvoorbeeld door iedereen een gelijke kans te geven. In zekere zin is dit natuurlijk ook wel zo, aangezien er altijd ticket zijn die verloot worden onder de deelnemers. Echter als je een zak met geld hebt dan ben je bij voorbaat al verzekerd van deelname.hardloopfoto

Belangrijke zaken om rekening mee te houden

Als je geluk hebt en een ticket voor de marathon hebt weten te bemachtigen voor een paar honderd euro dan zul je nog met een aantal zaken rekening moeten houden. Het belangrijkste wat je in je budget mee zult moeten rekenen is het volgende;

  • Je verblijfplaats
  • Eten en drinken
  • Overige uitgaves

Tijdens de New York marathon is de stad bomvol. Niet zo zeer met de deelnemers zelf, maar des te meer met de 2 miljoen toeschouwers die het evenement elk jaar trekt. Het is dus verstandig om van tevoren een hotel of andere verblijfplaats te regelen.

Een overnachting in een normaal hotel is niet goedkoop. Voor rond de 250 euro heb je 1 overnachting. Als je dus een paar dagen wilt blijven dan zul je hier rekening mee moeten houden.

De prijs van eten en drinken in New York ligt wat hoger als de normale Nederlandse prijzen. Uiteraard is het afhankelijk van je eigen wensen hoeveel je hieraan uitgeeft. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. Een budget van 100 euro per dag voor eten en drinken is geen overbodige luxe. Zo weet je zeker dat je niks te kort komt.

Onder overige uitgave zou je bijvoorbeeld het vervoer tijdens je verblijf kunnen scharen. Je zult sowieso van en naar het vliegveld moeten reizen en natuurlijk naar de start van de marathon zelf. Er zijn gelukkig genoeg taxi’s in New York, maar ook deze taxi’s proberen natuurlijk een graantje mee te pikken van het succes van de marathon. Oftewel de prijzen tijdens de marathon zullen hoger liggen als normaal.

Om er zeker van te zijn dat je niks te kort komt tijdens je verblijf lijkt het mij verstandig om niet minder dan 150 euro per dag te budgetteren. Of je kunt ervoor kiezen om een volledig totaalpakket te kiezen voor de New York marathon.

De marathon van New York is anders dan anders

De marathon van New York is niet alleen door zijn enorme omvang anders dan anders. In tegenstelling tot andere marathons mag je over de New York marathon zo lang doen als je wilt. Dit heeft waarschijnlijk ook iets van doen met het feit dat er jaarlijks ook een percentage in meerdere of mindere mate invalide mensen mee doen.

Er is zelfs een verhaal over een oorlogsveteraan zonder benen die in meer dan 4 dagen zou zijn gefinisht. Hij heeft meegevochten in de oorlog in Vietnam tegen de Vietcong. Tijdens de strijd tegen de Vietcong is hij beide benen verloren. Toch wilde hij meedoen aan de marathon van New York. Hij heeft de marathon op zijn handen gelopen. Bij het eindpunt van de marathon werd hij uiteraard opgewacht door de burgemeester waar hij als held werd onthaald.

De marathon van New York is een unieke ervaring die je voor de rest van je leven bij zal staan. Het is zonder meer de moeite waar om hieraan deel te nemen.

Succes met trainen! Mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen via de contactpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *