De Veiligheid van Het Europees Kampioenschap Voetbal

Het Europees Kampioenschap voetbal wordt komend jaar gespeeld in Frankrijk. Na de aanslagen op verschillende doelwitten in Parijs staat de veiligheid van het Europees Kampioenschap echter ter discussie.

Als we Jacques Lambert (voorzitter van het Europees Comité) moeten geloven dan is het risico op een aanslag wel toegenomen, maar betekent dat niet dat het Europees Kampioenschap volgend jaar in Frankrijk niet door kan gaan. Hij geeft wel eerlijk toe dat het risico op een aanslag wel groter is geworden. Als we nu gaan twijfelen over of het Europees Kampioenschap te ja of te nee door moet gaan dan bereiken de terroristen daarmee precies wat ze willen, aldus Jacques Lambert.

De oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitslandhollande voetbalwedstrijd

Tijdens de oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland zat president Hollande ook in het stadion. Enkele ogenblikken nadat de terroristen de aanvallen hadden gepleegd werd hij gebeld en direct geëvacueerd uit het stadion. Logischerwijs is hij uit het stadion vervoerd voordat er massale paniek uitbrak.

Ook tijdens de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland was er sprake van een terroristische dreiging. Gelukkig liep deze dreiging uiteindelijk niet uit op een concrete aanval. Adequaat handelen van de politie heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk niks is gebeurd. De bezoekers van de voetbalwedstrijd werd vriendelijk verzocht om weer huiswaarts te keren, erg zuur natuurlijk. De meeste oranje supporters zijn nadien nog naar de stad gegaan om er daar nog het beste van te maken.wereldkampioenschap

Dreiging is er altijd en overal

Uit het voorval in Duitsland blijkt dat de dreiging van een aanslag er altijd en overal is. Het afschaffen van een Europees Kampioenschap heeft hierom weinig zin, aangezien er bij een ander evenement weer opnieuw dreiging kan ontstaan. Hiermee bereik je dus niks.

Het beste wat je kunt doen als overheid, politie en justitie is om de dreiging zoveel mogelijk in te perken. Een goede stap hiertoe is dat de verschillende veiligheidsdiensten uit binnen en buitenland met elkaar gaan samenwerken door informatie met elkaar te delen. Door informatie met elkaar te delen kunnen;

  • er betere analyses gemaakt worden van het dreigingsniveau,
  • terroristen sneller worden opgespoord
  • en hopelijk ook aanslagen worden voorkomen.

‘Voorkomen is beter als genezen’ gaat zeker in dit verband op. De samenwerking tussen verschillende diensten gaat hier zeker aan bijdragen.

De toekomst van sportevenementen

In de toekomst zullen sportevenementen, zoals de Tour de France, of de New York Marathon, zeker steeds beter bewaakt worden. Bezoekers van zulk soort evenementen zullen beter gefouilleerd worden. Het preventief fouilleren van bezoekers is waarschijnlijk slechts 1 van de maatregelen die extra intensief zal worden ingezet. Overigens is het fouilleren van bezoekers natuurlijk niet nieuw. De schaal waarop dit zal gebeuren wordt waarschijnlijk wel groter.

In plaats van steekproefsgewijs fouilleren kun je bijvoorbeeld verwachten dat elke bezoeker die een stadion ingaat gefouilleerd wordt.

In de toekomst zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook tal van andere nieuwe maatregelen worden ingevoerd om de veiligheid van bezoekers van sportevenementen te kunnen waarborgen. Je kunt een aanslag nooit honderd procent voorkomen, maar je kunt in ieder geval wel je best doen om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen.

Ook burgers zullen steeds meer gevraagd worden om waakzaam en alert te zijn en indien nodig de veiligheidsdiensten in te lichten. Samen staan we immers sterk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *