De start van de Tour de France 2015

Liefhebbers van de wielersport hebben de Tour de France dit jaar natuurlijk niet gemist. Zeker niet vanwege het feit dat de Tour de France dit jaar in Utrecht startte. Een uniek evenement voor Nederland en zeker ook voor Utrecht.tour-de-france

Het is de zesde keer in de geschiedenis van de tour dat de wielertour vanuit Nederland startte. Het was inmiddels alweer vijf jaar geleden dat Nederland voor de laatste keer het voorrecht kreeg om de start van de Ronde van Frankrijk te organiseren.

De organisatie claimt zelfs dat het het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld is. Dit trek ik dan wel weer in twijfel, aangezien er ook andere sportevenementen zijn die minstens zo groot zijn.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Super Bowl in Amerika. Of aan de Wereldkampioenschappen voetbal die elke vier jaar gehouden worden. Of de jaarlijks terugkerende marathon van New York.

En natuurlijk niet te vergeten het Europees Kampioenschap voetbal, waar we het zeker even niet meer over gaan hebben… Nu moet wel opgemerkt worden dat de voetbalkampioenschappen om de respectievelijk 2 en 4 jaar gehouden worden. Dus niet elk jaar.

Het moge duidelijk zijn dat de Tour de France 1 van de grootste sportevenementen is, maar naar mijn idee zeker niet per definitie het allergrootste. Desalniettemin is het uiteraard een grote eer voor Nederland en Utrecht dat zij het voorrecht kregen om de Tour te organiseren.

Tom Dumoulin

Het had zo mooi kunnen zijn voor Tom Dumoulin en Nederland als hij daadwerkelijk als eerste gefinisht was tijdens de eerste etappe van de Tour de France. Helaas lukte was dit toch een brug te ver voor specialist Tom.

Het zou voor het eerst sinds 1989 zijn dat een Nederlander de leiding zou hebben in de Tour de France. Hoewel dat natuurlijk wel een beetje een ‘schijnleiding’ is na slechts 1 etappe, zou het toch wel leuk zijn geweest.

Andere favorieten voor de eerste etappe waren;

  • Tony Martin
  • Fabian Cancellara

Uiteindelijk weet Tom Dumoulin ook geen plekje te bemachtigen op het erepodium. Het werd 4e in de eerste rit van de Tour de France. Rohan Dennis gaat er uiteindelijk met de zege vandoor. Tony Martin werd 2e en Fabian Cancellara werd 3e. De favorieten voor de eerste etappe waren dus wel vertegenwoordig in de ‘top finishers’ van de eerste etappe.tour de france route 2015

Conclusie

Als je puur kijkt naar het mogen organiseren van zo’n groot evenement dan is dat al een overwinning op zich. Helaas heeft Tom Dumoulin toch zijn meerdere moeten erkennen in Tony Martin, Fabian Cancellara en Rohan Dennis. Althans in ieder geval wat betreft de openingsronde van de ronde van Frankrijk voor dit jaar.

Naast deze kleine teleurstelling is het gewoonweg geweldig dat Nederland een dergelijk evenement heeft mogen organiseren. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *